Pozdravljeni na spletni strani centra FMR PLUS.

Odpiralni čas : Kliknite tukaj
  Kontakt : 01 569 23 00

NOVE MOŽNOSTI ZDRAVLJENJA PRI BOLEČINAH GIBALNEGA SISTEMA Z INJEKCIJAMI KOLAGENA

NOVE MOŽNOSTI ZDRAVLJENJA PRI BOLEČINAH GIBALNEGA SISTEMA Z INJEKCIJAMI KOLAGENA

Kaj je kolagen?

Kolagen je glavna sestavina vezivnega tkiva pri človeku. Kolagen se nahaja v koži, tetivah, vezeh, organih, kosteh, meniskusu in v sklepnem hrustancu. Vezi in kite vsebujejo kar 70-80% kolagena.

Kako se celijo tkiva ob poškodbi?

Eden najpogostejših vzrokov za lokalno sklepno bolečino je slabšanje stabilizacije zunaj in znotrajsklepnih struktur (vezi, tetive), kar povzroči hipermobilnost sklepa. Hipermobilnost povzroča nadaljnjo poškodbo mehkih obsklepnih tkiv in hitrejšo degeneracijo sklepnega hrustanca. Pojavi se vnetje, bolečina ter slabša funkcionalnost in gibljivost prizadetega območja. Vezivo in tetivo se po poškodbi celijo počasneje kot druga mehka tkiva, saj so slabše ožiljena. V fazi popravljanje poškodbe se na mestu poškodbe tvori kolagen. V šestih tednih se prične preoblikovanje pri čemer se kolagenske niti pričnejo postavljati vzporedno s čimer se veča moč tetive. Poškodbe tkiv spremenijo zgradbo kolagenskih vlaken in zmanjšajo natezno silo na kostno-mišična tkiva, kar zavira nalaganje novega kolagena in celjenje tkiv po poškodbi. Na tem znanju je nastal nov koncept zdravljenja poškodb vezi in tetiv s kolagenom tipa I oziroma njegovo osnovno gradbeno enoto, ki jo imenujemo tropokolagen.

Kako delujejo injekcije kolagena?

Tropokolagen deluje kot substrat za obnavljanje kolagenskih niti. Injekcije kolagena v okolico prizadetega območja aktivirajo in pospešijo celjenje in obnavljanje poškodovanih tkiv ter s tem izboljšajo njihovo funkcijo. Z raziskavami je bilo ugotovljeno, da aplikacija kolagena na mestu poškodbe pomaga pri obnavljanju sklepnega hrustanca, vezi, kit in pri celjenju ran. Z injekcijami kolagena pripomoremo k obnavljanju tkiv kostno-mišičnega sistema ter upočasnitvi degenerativnih procesov, kar je nujno za izboljšanje njihove funkcije in za dolgotrajnejši učinek zdravljenja.

Kakšen je plan zdravljenja?

V akutni fazi po poškodbi zdravljenje začnemo z aplikacijo tri zaporedne dni, sledita po dve aplikaciji na teden, dokler simptomi ne izzvenijo, nato pa ena aplikacija na teden. Pri kroničnih poškodbah, starostnih in obrabnih spremembah pa prva dva tedna apliciramo kolagen dvakrat tedensko, nato šest zaporednih tednov po enkrat tedensko.

Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri